PARCUL NATURAL

PUTNA-VRANCEA

02 mai 2023

Substrat favorabil dezvoltării speciei tinta – Osmoderma eremita

Acesta nu este gândacul sihastru (Osmoderma eremita) ci o femelă de pițigoi care și-a făcut un super cuib într-o cutie din lemn de fag umplută cu material vegetal, care a fost instalată de noi pe raza Parcul Natural Putna Vrancea, cu scopul de a furniza insectelor saproxilice un fel de scorbură artificială!

Este tocmai ce așteptam să se întâmple în acestă primă etapă! Practic prin colonizarea cutiei de către păsări, compostul vegetal se va îmbogăți cu minerale și elemente naturale (excremente de la pui, coji de ouă, resturi de insecte, paie, păr și lână) fiind astfel reprodus circuitul natural care se petrece într-o scorbură naturală din mijlocul pădurii. Astfel, materialul vegetal (compostul) se va transforma încet, cu ajutorul păsărilor, a apei, a ciupercilor într-un substrat favorabil dezvoltării speciei țintă – Osmoderma eremita.

Despre noi

Parcul Natural Putna-Vrancea are drept scop protecţia şi conservarea unor ansambluri peisagistice în care interacţiunea activităţilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică şi/sau culturală, deseori cu o mare diversitate biologică; de asemenea, se oferă publicului posibilităţi de recreere şi turism şi se încurajează activităţile ştiinţifice şi educaţionale.

Urmărește-ne!