Biodiversitate
Carte de vizită Biodiversitate Aspecte culturale Hărți Documente

Flora

Flora Parcului Natural Putna-Vrancea se caracterizează printr-o bogăție specifică ridicată, consecință, probabil a suprafeței mari pe care o ocupă aria protejată, dar mai ales energiei mari de relief și a variatelor expoziții și înclinații ale versanților, care determină o mare diversitate de topoclimate. La acestea se adaugă heterogenitatea formațiunilor geologice și diferențele climatice datorate energie mari de relief.  

Pe baza datelor existente în literatură și a observaților din teren, diversitatea floristică a fost estimată la 1 112 taxoni, respectiv 1 045 specii, 52 subspecii și un  taxon nou pentru România, repartizați în 157 genuri, 94 de famlii și 59 de ordine. În cazul florei PNPV,deși aria protejata este dominată de formațiuni nemorale, familiile cele mai bine reprezentate sunt: Asteraceae – 14,39 % (153 taxoni - 149 specii și 4 subspecii), Poaceae –8,79 % (96 taxoni – 93 specii și 3 subspecii),Fabaceae – 4,67 % (51 taxoni – 48 specii și 3 subspecii), Rosaceae – 4,31 % (47  taxoni), Caryophyllaceae – 4,03 % (44 taxoni),Brassicaceae– 3,75 % (41 taxoni – 31 specii și 2 subspecii) și Ranunculaceae – 3,66 % (40 taxoni – 37 specii și 3 subspecii)(tab. 1 ). De asemenea, pe cuprinsul PNPV vegetează 26 de specii endemice și un subendemit (Centaureakotschyana)

Papucul Doamnei

Fauna

Condiţiile favorabile, determinate de poziţia geografică, structura geologică, climă, temperatură, cât şi complexitatea geomorfologică etajată, au favorizat dezvoltarea unei flore bogate şi diversificate.

Flora Parcului Natural Putna-Vrancea este alcătuită din circa 650 de specii de plante superioare.

Din punct de vedere conservativ, mai importante sunt speciile: papucul doamnei (Cypripedium calceolus), jneapănul (Pinus mugo), arborele de tisă (Taxus baccata), bulbucul de munte (Trollius europaeus), floarea de colţ (Leontopodium alpinum).

Pentru voi

Parcul Natural Putna-Vrancea oferă o diversitate de activități educative și relaxante, care vă vor bucura și ajuta să descoperiți frumusețile naturale ale României.

Cookies

Site-ul Parcul natural Putna-Vrancea foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra politicii de confidențialitate.

Sunt de acord